نقد انیمیشن بتمن: گاتهام از دید چراغ گازی – Batman: Gotham by Gaslight

«بتمن: گاتهام از دید چراغ گازی»، معمای قتل چندین نفر را در گاتهامِ عصر ویکتوریایی پیگیری می‌کند. داستانی که در آن شاهد مقابله‌ی شوالیه‌ی شنل‌پوش و «جک قصاب» هستیم. درحالی که این انیمیشن تلاش می‌کند با تزریق هیجان، یک داستان ترسناک از شخصیت «بتمن» ارائه بدهد، از شخصیت‌پردازی‌ها غافل می‌شود و شخصیت‌پردازی‌های خامی را تحویل می‌دهد و این موضوع، داستان را به نقطه‌ی اوجی ناامیدکننده هدایت می‌کند. علاوه بر این‌ها، در یک داستان جنایی، این موضوع که «چه کسی» قاتل است باید رضایت‌بخش و قابل درک باشد، چیزی که این انیمیشن نتوانست به آن دست یابد.

  • توجه: اگر قصد تماشای این انیمیشن را دارید، ممکن است که با مطالعه‌ی برخی بخش‌ها، قسمتی از داستان برای شما اسپویل شود.

جک قصاب در انیمیشن بتمن: گاتهام از دید چراغ گازی

این انیمیشن، اقتباسی از روی کمیک تک‌قسمتی گاتهام از دید چراغ گازی (Gotham by Gaslight) اثر «برایان اگوستین» و «مایک میگنولا» است. این کمیک ۵۲ صفحه‌ای بیشتر شبیه فرو کردن یک انگشت داخل ایده‌ی بزرگ و فوق‌العاده‌ی گاتهام ویکتوریایی است، به‌جای اینکه کامل در آن غوطه‌ور شود. کمیکِ اشاره‌شده فقط یک مظنون به قتل واقعی داشت که از قضا، قاتل هم از آب درآمد، برای همین نمی‌توان آن را یک کمیک جنایی قلمداد کرد.

انیمیشن پیشِ رو سعی دارد با استفاده از شرورها و شخصیت‌های آشنای دنیای بتمن، این مشکل را حل کند. این شخصیت‌ها، بیشتر از آنکه قابل درک و مناسب ارتباط برقرار کردن باشند، شبیه یک‌سری مهره‌ی بی‌جان، بر روی صفحه‌ی شطرنج‌اند. در نتیجه، انیمیشن نمی‌تواند با استفاده از چنین کاراکترهایی، این مشکل اساسی داستان را حل کند و چنین موضوعی، تاثیر چندانی ندارد.

شخصیت بتمن در انیمیشن بتمن: گاتهام از دید چراغ گازی

بسیار عجیب است که جک قصاب در این انیمیشن، بیشتر به عنوان رقیب بتمن در مبارزات طولانی و طاقت‌فرسا به نمایش کشیده می‌شود، تا یک دیوانه‌ای که به‌خاطر نفرتش از زنان، آن‌ها را به قتل می‌رساند. او جک قصاب نیست؛ «بین» است. انیمیشن به خاطر ایجاد چنین تغییر بزرگ و منفی‌ای، هرگز ترسناک نمی‌شود.

لذت‌بخش‌ترین قسمت داستان، تماشای بتمن به هنگام عبور از خیابان‌های گاتهامِ قرن نوزدهم، و همچنین مبارزه علیه جرم و جنایت، با وسایل و ابزارهای خاص آن دوره است. کاوش در این مکانِ غنی از پتانسیل، لحظات شگفت‌انگیز بی‌شماری را تحویل مخاطب می‌دهد و این موضوع، اصلی‌ترین علت فروش این انیمیشن در گیشه است. به این عامل می‌توان صداپیشگی بروس گرین‌وود (صداپیشه‌ی شخصیت بتمن در انیمشن‌های Batman: Under the Red Hood و Young Justice) در نقش بتمن را نیز اضافه کرد. او در این اثر، کارآگاه آرام‌تر و قابل تامل‌تری را نسبت به گذشته ارائه می‌دهد و ما می‌توانیم اثری عالی را از این لحاظ شاهد باشیم.

 

بهترین صحنه‌های داستان، قسمت‌هایی است که شاهد «سلینا کایل» با صداپیشگی «جنیفر کارپنتر» هستیم. این انیمیشن، به علت داشتن «خشونت» در رده‌ی سنی بزرگسالان دسته‌بندی شده است، ولی در واقع اصلاً در این حد نیست. این اثر به‌جز لحظاتی که جک قربانیان خود را می‌کشد، هیچ‌گونه خشونتی که متناسب با این درجه‌ی سنی باشد را در خودش ندارد.

در انیمیشن بتمن: گاتهام از دید چراغ گازی، جهان‌سازی خوب و برجسته‌ای رخ داده است، ولی داستان آن‌قدر که باید، قوی نیست و چنگی به دل نمی‌زند.

۶.۵
خوب

Batman: Gotham By Gaslight

بتمن: گاتهام از دید چراغ گازی جهان فوق‌العاده‌ای می‌سازد، ولی این موضوع با یک داستان قوی دنبال نمی‌شود.

  • IGN ۶.۵
منبع IGN.com
7 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments